Szakterületeinkhez kapcsolódó tájékoztatók

ügyvédi iroda

Tartalom:Kártérítés, orvosi műhibák


Kártérítés, orvosi műhibák

Ügyvédi irodánk szakterületei között kiemelten foglalkozunk személyek egészségkárosodásával, hozzátartozók halálával kapcsolatos kártérítési ügyekkel, különösen orvosi műhibák miatt indult kártérítési perekkel.

Közlekedéssel összefüggő személyi sérüléses és egyéb kártérítési ügyekkel a Közlekedési jog fejezet alatt foglalkozunk bővebben. Ezen az oldalon az orvosi műhibával kapcsolatos lényeges tudnivalókat összegezzük.

Ha gyanítjuk, hogy orvosi műhiba áldozatai lettünk, rendkívül fontosak az első jogi lépések. Egy rosszul előkészített kártérítési igény a követelésünk kielégítését teljesen meghiúsíthatja.

Kedves Beteg! Lehet, hogy Önt nem világosították fel arról, hogy joga van másolatot kérni az Önt ellátó kórháztól a teljes egészségügyi dokumentációjáról. Mindig ez legyen az első lépés, ugyanis ennek hiányában nem lesz bizonyíték, amivel igényét alátámaszthatja. Mielőtt a kártérítési igényét a kórházzal közölné, mindenképpen szerezze be a teljes orvosi dokumentációt. E jogot törvény biztosítja minden beteg számára és bőven megéri az átlagosan oldalankénti 100Ft-os fénymásolási díjat, amit a kórházak felszámolnak érte. Fontos, hogy ilyenkor ne érjük be csupán a kórházi zárójelentésekkel, hanem az összes leletet is kérjük el, ami a műhibát megelőző vizsgálatokon készült. Tanácsos persze, hogy minden leletünket legalább 5 évig őrizzük meg akkor is, ha rutin beavatkozásnak vetjük alá magunkat és akkor is, ha teljesen megbízunk az orvosunkban. Szinte minden műhibaperes ügyfél arról számol be, hogy teljesen megbízott az orvosban, aki végül "ellátta a baját"...

El kell mondani azonban, hogy sajnos az erkölcsi érzékünk és a jogszabályok nincsenek teljes összhangban atekintetben, hogy mi a műhibás orvosi kezelés és mikor, milyen összegű jár kártérítés nekünk. Lehet napnál világosabb a beteg számára, hogy félrekezelték, de az igazságügyi orvosszakértő (!) a perben másképp látja... Irodánk abban is segít Önnek, hogy előre mérlegelni tudja az eljárással elérhető kedvező eredményt, a kártérítés várható mértékét és az igény érvényesítésének leghatékonyabb és legolcsóbb módját. A per előtti ügyvédi munka nagyon lényeges: egy hanyagul előkészített és elhamarkodottan elindított műhiba perrel hatalmas öngólt is lehet lőni: a betegségünk, egészségromlásunk kínjain túl a borsos perköltséget is viselnünk kell.

Műhiba gyanúja esetén haladéktalanul keresse meg irodánkat, majd a beszerzett orvosi dokumentáció birtokában vegye fel rajtunk keresztül a kapcsolatot a kórházzal. Ezt követően, a dokumentáció birtokában irodánk beszerzi a szakfelügyelő szakorvosi véleményt, amelyért nem kell fizetnie és amelynek ismeretében a peren kívüli megállapodás vagy a peres eljárás sikere nagyjából előre felmérhető.

Ha műhiba áldozatai lettünk, mindenképpen forduljunk ügyvédhez. Nem érdemes hibázni, elszúrni az ügyet avatatlan személyek szakszerűtlen tanácsai miatt. Irodánk rendszerint sikerdíj ellenében vállalja a peren kívüli vagy peres eljárásban történő képviseletet a kórházzal szemben, a teljes jogi folyamatot irányítja és felügyeli egészen a kártérítés kifizetéséig.

(vissza a tartalomhoz)